fredag 6. november 2009

Novelle analyse

- Anna Gavalda: ’’Dagsnytt’’

’’Dagsnytt’’ er en novelle av Anna Gavalda. Novella kommer fra samlinga ”Eg vil at nokon skal vente på meg” frå 2005. Novella omhandler viktige temaer som sorg, skyldfølelse og samvittighet. Teksten er typisk for novellesjangeren fordi det er få personer med, over et kort tidsrom, har frampek og en åpen slutt.

’’Dagsnytt’’ handler om en vellykket franskmann med kone og barn, som jobber som salgsansvarlig hos Paul Pridault. Novellen starter med at denne lykkelige franskmannen ved navn Jean-Pierret sitter foran datamaskinen sin og skal skrive en rapport om sin dag. Han håper at hvis han forteller om det som har skjedd i en rapport så vil det bli lettere for han å kunne dømme seg selv objektivt, og han vil vel slippe å ligge søvnløs å tenke på hendelsen. Vi får altså høre om hans liv med kone og barn, før han går over til å skrive mer spesifikt om sin dag. Jean-Pierret får en telefon fra sin kone Florence som spør om han har det bra etter ulykken. Han skjønner ikke hva hun prater om, men når han kommer hjem og ser på dagsnytt og hører om ulykken med 9 omkomne forstår han at det var han som var sjåføren som forårsaket ulykken. Vi får vite at han er innblandet i en bilulykke uten å vite det selv, før det dukker opp på nyhetene. Leserne får dermed vite om dette, samtidlig som Jean-Pierret. Handlingen foregår en dag i 1997, og det er veldig overskyet vær.

’’Dagsnytt’’ er en førstepersonsfortelling. Novella har en personal synsvinkel fordi vi får høre om historien fra jeg-personen, og høre hvordan han tenker. ’’ Eg høyrde at ho låste seg inne på badet.’’

Novella starter midt i handlingen, altså in media res. ’’ Eg burde heller gå og legge meg, men eg kan ikkje. Hendene mine skjelv.’’ Han er da i gang med å skrive en rapport om hva som har skjedd. Selve rapporten blir da et tilbakeblikk på hva som har skjedd, mens innledningen blir et frampek på hva som kommer til å skje i rapporten. På slutten er det da heller ingen spesiell overgang fra rapporten til nåtiden, men det er fordi historien bare fortsetter videre til nåtid. Det skjer altså en sirkelkomposisjon.

Stemningen i novella er ganske dyster fordi vi på en måte vet hvordan det kommer til og gå. Jean-Pierret blir mer og mer stresset jo mer han finner ut om ulykken, samtidlig som spenningen stiger i takt med stresset hans. Jean-Pierret angrer på hva han har gjort, men vet samtidlig at han ikke gjorte det med vilje. Han vil gjerne melde seg til politiet for å trøste ofrene og deres familier, men Florence er sterkt imot dette. Jean-Pierret er en omsorgsfull person med en stor skyldfølelse. ’’Eg er fortapt’’ Skyldfølelse kan da også være temaet i novella.
Novella foregår i trafikken og hjemme hos Jean-Pierret. Det er nesten ingen skildringer av miljøet og naturen, men man får med seg at dette skjer i en storby.

Dette var en lettlest novelle, uten metaforer, sammenlikninger eller språklige bilder. Jeg synes ikke denne novellen inneholdt noe spesielt bra som er verdt å legge merke til. I så fall er det den åpne slutten, som gir deg muligheten til å fundere på hva som faktisk skjedde med Jean-Pierret og om han melder seg til politiet. Jeg synes ikke du trengte å lese mellom linjene for å forstå noe mer, og det gjenspeiles i tittelen, ’’Dagsnytt’’. Novella heter vel enkelt og greit, ’’ Dagsnytt’’ fordi det er via nyhetene Jean-Pierret forstår at det var han som var årsaken til ulykken. Likevel, ''Dagsnytt'' kan bli tolket som noe negativt fordi det blir da vanskelig for Jean-Pierret å glemme hva som har skjedd fordi hendelsen hele tiden er i media. Språket i novella er også lettlest.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar